Душан КОВАЧЕВИЋ
ПРОФЕСИОНАЛАЦ
Адаптација и режија: Миломир НЕДЕЉКОВИЋ
 
Супервизор режије: Миодраг ДИНУЛОВИЋ
Костимограф: Милица РАДОВАНОВИЋ
Композитор: Мирољуб АРАНЂЕЛОВИЋ-РАСИНСКИ
Дизајнер светла: Радомир СТАМЕНКОВИЋ
 
УЛОГЕ
Лука Лабан –  Миломир НЕДЕЉКОВИЋ
Теодор Крај – Зоран ЦЕРОВИНА
Марта –  Горица ДИНУЛОВИЋ
Мајка – Биљана КОСТАНТИНОВИЋ / Златана НЕДЕЉКОВИЋ
Лудак- Отац – Боба СТОЈИМИРОВИЋ  к.г.
 
Сезона 2015/16. Премијера 230.
датум премијере 08.10.2015
 
О ПРЕДСТАВИ
Драма „Професионалац“ написана је 1989.године и бави се тренутком када су се са Берлинским зидом срушили и многи снови о комунизму.
У горкој комедији, детаљи проживљених живота осведоченог опозиционара и његовог полицијског иследника искрсавају из тајних полицијских досијеа и оживаљавају пред публиком кроз невеселе ситуације и догађаје осветљене хумором и апсурдом.
Неочекивани сусрет и болна истина доводе до погледа на прошлост из потпуно другачијег угла.
„Професионалац“ тужна комедија о свим нашим временима прошлим, за сва времена будућа.

Миломир Недељковић /   

Душан Ковачевић је рођен 12. јула 1948 године у Мрђеновцу код Шапца. Ожењен је, има сина и ћерку Лену. Драматург је на ТВ Београд, доцент на ФДУ, дописни члан САНУ, амбасадор СЦГ у Португалу, директор Звездара театра у Београду. По занимању је драмски писац. Његови ликови се цитирају деценијама, он највећи српски драмски писац, недавно је прославио 60 година живота и 40 година писања, али се ипак теши се да је много млађи од Пантелије Топаловића.
Када се говори о Душану Ковачевићу, драмском писцу, може се слободно рећи и то да је он наш савремени Нушић. Написао је више драмских дела са комичним садржајима у којима је присутна и гротескност, односно присуство смешног и крајње озбиљног, лепог и ружног, стилизованог и врло примитивног (понашања), традиционалног и скоројевићког. Таква слика друштвене стварности и текућег живота бива не само јако препознатљива него и потпунија и комплекснија. У његовим остварењима бришу се оштре жанровске разлике и долази до преплитања комедије карактера, комедије нарави, фарсе и драме у ужем смислу, уосталом као што је испреплетен сам живот.
 

У циљу промоције културе и уметности, крагујевачка фирма за веб дизајн Pyxis и портал Pressek.rs донирали су Краљевачком позоришту овај веб сајт.

Партнери