Ежен Јонеско
ЛЕКЦИЈА
Режија: Александра Ковачевић
 
Сценограф: Владан СЛАВКОВИЋ
Костимограф: Стефан САВКОВИЋ
Композитор: Предраг МИЛАНОВИЋ
Сценски покрет: Александра ВЕЉКОВИЋ
Дизајн видео материјала: Ненад МИЛЕНКОВИЋ
 
УЛОГЕ:
Ученица- Александра АРИЗАНОВИЋ
Професор- Марјан ТОДОРОВИЋ
Марија - Зоран ЦЕРОВИНА
 
Представа реализована уз подршку Народног позоришта у Нишу
 
Сезона 2019/20. Премијера 244.
Датум премијере 14.12.2019. / Краљево/ 18.01.2020./ Ниш/
 
РЕЧ РЕДИТЕЉА
 
Велика је радост  радити текст генијалног писца који се, на задивљујуће једноставан начин, поиграва највећим проблемима данашњице, приказујући  нам апокалиптичну визију света у којој је општење међу људима немогуће, едукација води деградацији и марионетизацији а материјално једе духовно. 
“ Мени се чини да ова смешна творевина ( човек ) која није ни звер ни анђео, нема свог места у свемиру “ – Јонеско.
Сав тај егзистенцијалистички мрак Јонеско обавија слојевима  хумора, обесмишљеност говора трансформише у комични ватромет речи, истовремено се подсмевајући баналности и стереотипности људске комуникације.
У овом комаду, Ученица долази на час код Професора да би се, у најкраћем року, припремила за тотални докторат. Професор има Слушкињу која се брине о његовом нервном здрављу. Kроз причу о едукацији, пролазећи кроз различите жанрове, од комедије апсурда, преко ритуалног  ( Артоовог ) позоришта до театра суровости и трагедије, покушали смо да испричамо причу о репресији, манипулацији и сумраку цивилизације. Следили смо ауторову мисао о ретроградној верзији Библије у којој човек не настаје него нестаје.
Брисањем четвртог зида, наглашеном блискошћу између глумаца и публике, заједнички стварамо посебно, катарзично искуство, прожето духом једног од највећих писаца театра апсурда, Ежена Јонеска.
 
Александра Ковачевић
 

У циљу промоције културе и уметности, крагујевачка фирма за веб дизајн Pyxis и портал Pressek.rs донирали су Краљевачком позоришту овај веб сајт.

Партнери